Home Pups Dekreuen Penningen Waakbord Tips Rassen

Mudi

Groep: Herdershonden en Veedrijvers
Subgroep: Herdershond
Land van herkomst: Hongarije
Hoogte: reu 41-47 cm, teef 38-44 cm
Gewicht: reu 11-13 kilo, teef 8-11 kilo
WeinigVeel

Opvoeding:

Verzorging:

Beweging:

Waaks:


Informatie over de Mudi

Geschiedenis:
De mudi is een kleine herdershond, afkomstig uit Hongarije. Hij werd gebruikt voor het hoeden van schapen, maar ook wel bij rundvee en varkens. De mudi is zeer nauw verwant met de Kroatische herder en in mindere mate met de pumi en de puli. Het ras werd in 1936 voor het eerst beschreven. Het stamboek is in Hongarije nog steeds open, wat betekent dat dieren zonder papieren, na keuring, daarin kunnen worden opgenomen.

Uiterlijk:
De mudi heeft hoog ingeplante, staande oren. In attente houding is de staart sikkelvormig achter en boven het lichaam gekruld, in rust hangend. Ook korte staarten komen van nature in het ras voor. De vacht is op het hoofd en aan de voorzijde van de benen glad. Op de rest van de lichaam is de vacht golvend, licht gekruld, dicht en 3 tot 7 centimeter lang. Toegestaan zijn de kleuren: zwart, grijs, blue-merle, bruin, wit en crème. Reuen bereiken een schofthoogte van 41-47 centimeter, teven van 38-44 centimeter. Het gewicht van reuen mag 11-13 kilogram, van teven 8-11 kilogram bedragen.

Aard en gebruik:
De mudi is makkelijk opvoedbaar én tamelijk zelfstandig. Hij heeft een levendig karakter en een aanzienlijke behoefte aan beweging. Het ras is als huishond geschikt voor sportieve bazen en wordt tegenwoordig ook met succes ingezet bij agility. De Mudi is een Hongaarse Herdershond die werd ingezet om o.a. paarden en runderen te hoeden en klein wild te verjagen. Naast die werkzaamheden is het een leuke gezinshond.

Opvoeding en karakter:
Het opvoeden van de Mudi vraagt wel wat energie maar als er genoeg tijd en liefde in wordt gestoken is het goed te doen. Het is een erg alerte en goede waakhond met een aanwezige blaf. Door zijn bijna eindeloze uithoudingsvermogen maakt het de Mudi tot een echte topsporter. Het is erg goed in behendigheidstraining, en altijd in om te apporteren of te spelen. Het is belangrijk de Mudi genoeg aandacht en activiteiten te geven. De Mudi vraagt weinig verzorging en verhaart niet veel. Het is na een goede opvoeding een erg leuke en sportieve gezinshond.


Bron: Wikipedia

Vizsla Draadhaar Lees meer
Schotse Terriër Lees meer
Rhodesian Ridgeback Lees meer
Basenji Lees meer
Grote Münsterländer Lees meer
Japanse Spaniel Lees meer
Border Terriër Lees meer
Petit Basset Griffon Vendéen Lees meer
Populaire zoekopdrachten:
Chihuahua pups
Boomer pups
Shih tzu pups
Golden retriever pups
Beagle pups
Pitbull pups
Franse Bulldog pups
Adverteren op Puppyplaats:
Een advertentie plaatsen op Puppyplaats is eenvoudig, dus heeft u (of verwacht u) een nestje pups ? Plaats dan gerust een advertentie op Puppyplaats.nl

Plaats een advertentie

Over Puppyplaats:
Puppyplaats.nl is de website die zich richt op alle hondenliefhebbers. In korte tijd is Puppyplaats.nl uitgegroeid tot een van de populairste hondenwebsites van Nederland. Het is de plek waar hondenliefhebbers rondkijken, zich verdiepen in de hondenwereld en op zoek gaan naar een leuke pup .
© 2013 - 2022 Puppyplaats.nl
Algemene voorwaarden Cookie instellingen Cookiebeleid Site map