Home Pups Dekreuen Penningen Waakbord Tips Rassen

Schipperke

Groep: Herdershonden en Veedrijvers
Subgroep: Herdershond
Land van herkomst: België
Hoogte: reu 30-35 cm, teef 25-30 cm
Gewicht: reu 5-9 kilo, teef 3-7 kilo
WeinigVeel

Opvoeding:

Verzorging:

Beweging:

Waaks:


Informatie over de Schipperke

Uiterlijk:
De schofthoogte van het schipperke bedraagt tot 32 centimeter, afhankelijk van het gewicht (circa 5,5 kilogram). Het schipperke heeft een harde vacht met en dichte ondervacht. Rond de nek en de achterpoten is de vacht langer. De kleur van de vacht is meestal zwart zonder bijzondere aftekeningen. In sommige landen worden in de rasstandaards ook andere kleuren toegestaan. De kleur van de ogen is donkerbruin. Hij heeft hoog ingeplante, driehoekige, staande oren. Vanaf 2006 worden geen staartjes meer ingekort. De staart heeft meestal veel weg van die van een eekhoorn naar voren teruggekruld en rustend op de rug.

Gebruiksdoel:
De naam schipperke is afgeleid van het Belgische woord scheperke wat "herder" betekent. Omdat dit ras voornamelijk op de binnenvaart schepen voortkwam voor het verjagen van knaagdieren zoals ratten en muizen is besloten het ras "Schipperke" te noemen. Het schipperke kan aangewend worden bij het hoeden van schapen en ander (klein) vee, bij de jacht op (klein) wild of als waak- en familiehond.

Karakter:
Het schipperke is intelligent, attent en beweeglijk, nieuwsgierig, wantrouwig tegenover vreemden en hij blaft nogal graag. Met kinderen kan hij over het algemeen goed opschieten en ook de eigen huisdieren, hof- en neringdieren worden ongemoeid gelaten. Voor de rest heeft het schipperke een natuurlijke aanleg op alles te jagen dat beweegt: vliegen, muggen, muizen, ratten, konijnen, vogels, kippen, fazanten… Enige zelfoverschatting (probeer eens een paard weg te blaffen) is nooit ver weg.

Beweging:
Het schipperke is een brok puur dynamiet. Deze hond heeft, om zich gelukkig te voelen, veel beweging en spel nodig om zijn energie kwijt te kunnen. Voor de gemiddelde jogger is het een uitdaging dit hondje bij te houden. Op latere leeftijd worden schipperkes opvallend rustiger.


Bron: Wikipedia

Shih Tzu Lees meer
Engelse Setter Lees meer
Mexicaanse Naakthond Lees meer
Tervuerense Herder Lees meer
Ierse Water Spaniel Lees meer
Azawakh Lees meer
Cavalier King Charles Spaniel Lees meer
Pumi Lees meer