Home Pups Dekreuen Penningen Waakbord Tips Rassen

Kaukasische Owcharka

Groep: Pinschers, schnauzers, molossers, sennen
Subgroep: Berghond
Land van herkomst: Rusland
Hoogte: reu 65-75 cm, teef 62-72 cm
Gewicht: reu 50-60 kilo, teef 45-55 kilo
WeinigVeel

Opvoeding:

Verzorging:

Beweging:

Waaks:


Informatie over de Kaukasische Owcharka

Oorsprong en gebruik:
De Kaukasische owcharka is van de drie variëteiten binnen de owcharka de grootste en meest massieve. Het woord owcharka betekent in het Russisch “herdershond”. Deze vorm van herdershond is echter geen hoeder maar een waak- en verdedigingshond. Het ontstaan van de Kaukasische owcharka ligt waarschijnlijk in Tibet. En vanuit Tibet zijn de honden met nomaden naar het huidige Georgië vervoerd. Hier hebben deze honden hun ware aard kunnen ontwikkelen en wel als hoeder en bewaker van de kudden. De kudden moesten beschermd worden tegen wolven, beren en mensen die de kudde schade wilden toebrengen. De hond moest dit samen met andere honden doen, zonder inmenging van de herder, want de herder bracht zijn kudde en de honden naar de weide en liet de honden gedurende ongeveer een half jaar met de kudde alleen. Om de kudde tegen gevaren te beschermen moesten de honden bovenal moedig en betrouwbaar zijn en in staat zijn zichzelf en de kudde in leven te houden.

In het verleden was het zeer moeilijk om een Kaukasische owcharka te bemachtigen. Gezien de leefomstandigheden van de honden werden zij nooit erg oud en behield de herder de pups zelf. Buiten de herders waren het slechts de staatskennels die de honden konden fokken. Gezien de economische situatie in de Sovjet-Unie, was het onderhoud van een dergelijke grote hond in verhouding een zware last. Heden ten dage zijn liefhebbers van dit ras bezig om het ras weer te laten floreren. Momenteel zijn er ongeveer een 200-tal honden van dit ras in Nederland te vinden.


Karakter:
Van de owcharka soorten is de Kaukaas degene bij wie de eventuele toekomstige eigenaar het meest rekening moet houden met zijn karakter. Aangezien deze honden het vele jaren “op eigen houtje” moesten redden hebben zij een zeer sterke zelfstandigheid ontwikkeld, die bij het tonen van enige zwakte van de baas direct de overhand krijgt. Deze honden hebben een baas nodig met een grote stabiliteit en sterk karakter. Buiten deze eigenschappen van de baas moet deze er ook rekening mee houden dat de honden een goede opvoeding en socialisatie nodig hebben, waarbij de socialisatie voortdurend onderhouden moet worden.


STANDAARD:

Algemeen:
De Kaukasische owcharka heeft een lichaam dat 8-10 % langer is dan de schofthoogte, waarbij de lengte wordt gemeten van het uiterste puntje van de staartinplant tot aan de schouders. Het haar is lang van structuur met een dikke wollige ondervacht. De hond moet duidelijke mannelijkheid of vrouwelijkheid uitstralen al naargelang de sekse van de hond. De schofthoogte van de reu moet minimaal 65 cm zijn en van de teef minimaal 62 cm. Een maximale hoogte is niet gegeven maar er dient wel op gelet te worden dat de hoogte in verhouding is. De borst is vrij diep met een lichte welving, reikend tot iets onder of tot aan de ellebogen. De buik moet iets opgetrokken zijn waarbij de rug recht, breed en vlak blijft. Zowel de voor- als achterpoten zijn voorzien van zwaar gebeente, waarbij zij goed gehoekt en krachtig moeten blijven. De hals is krachtig en sterk doch gezien de lichaamslengte eerder kort dan lang te noemen en matig hoog aangezet. De Kaukasische owcharka staat bekend als de hond met de grootste penis onder alle hondenrassen. Deze lengte is gemiddeld 18 centimeter in erectie.

Kleur:
alle kleurschakeringen worden gezien bij de Kaukaas. De enige echte fout is een ondervacht die dezelfde kleur heeft als de bovenbeharing.

Hoofd en schedel:
massief, met zware jukbeenderen en een breed en vlak voorhoofd voorzien van een duidelijke schedelgroef. De stop is licht en de snuit en schedel zijn bijna even lang waarbij de voorsnuit naar de neuspunt toe iets versmalt. De neuspunt is groot en breed en meestal zwart (bij lichte en witte honden bruin). De lippen zijn dik en goed aangesloten. De tanden zijn wit, goed ontwikkeld en dicht op elkaar geplaatst. Het gebit is scharend. De ogen zijn ovaal, diepliggend en donker van kleur. In de landen van herkomst worden de oren vlak na de geboorte zeer kort gecoupeerd. In België en Nederland is couperen verboden. De oren zijn hoog aangezet en hangend, driehoekig van vorm.

Staart:
hoog aangezet en neerwaarts hangend tot aan het spronggewricht waarbij het puntje van de staart gebogen is.

Voeten:
zowel de voor- als achtervoeten zijn groot en ovaal en licht gewelfd.

Beharing:
rechte grove beharing met zeer goed ontwikkelde ondervacht (ook wel onderwol genoemd) die een lichtere onderkleur moet vertonen dan het dekhaar. Op het hoofd en de voorkant van de poten zijn de haren korter en liggen vlakker aan.


Gebruik:
Bovenal als werk- en waakhond, waarbij specifiek de bewaking van grote terreinen, en gezinshond.

Activiteit:
De Kaukasisiche owcharka heeft zeer veel lichaamsbeweging nodig en een groot terrein om te bewaken. Deze honden hebben te allen tijde “iets” nodig om te bewaken anders gaat de hond zelf op zoek naar iets om te bewaken zoals de voerbak, waarbij er dan aan gedacht moet worden dat alleen de baas er nog aan mag komen. En wee de buitenstaander die dit probeert.

Verzorging:
De Kaukasische Owcharka heeft een vrij makkelijk te onderhouden vacht. Tijdens de ruiperiode kan men de vacht best regelmatig borstelen. De vacht komt meestal los met grote plukken.

Aard:
- intelligent
- moedig
- leergierig
- trouwe, onomkoopbare bewaker
- zeer wantrouwend tegenover vreemden
- gemakkelijke aanpassing aan weersomstandigheden
- zeer geringe "will to please"
- buitengewoon zelfstandig
- zeer dominant (heeft een strakke en stabiele hand nodig)


Bron: Wikipedia

Laekense Herdershond Lees meer
Mudi Lees meer
Duitse Jachtterriër Lees meer
Akita Lees meer
Dingo Lees meer
Pumi Lees meer
Griffon Bruxellois Lees meer
Berghond van de Maremmen en Abruzzen Lees meer
Populaire zoekopdrachten:
Chihuahua pups
Boomer pups
Shih tzu pups
Golden retriever pups
Beagle pups
Pitbull pups
Franse Bulldog pups
Adverteren op Puppyplaats:
Een advertentie plaatsen op Puppyplaats is eenvoudig, dus heeft u (of verwacht u) een nestje pups ? Plaats dan gerust een advertentie op Puppyplaats.nl

Plaats een advertentie

Over Puppyplaats:
Puppyplaats.nl is de website die zich richt op alle hondenliefhebbers. In korte tijd is Puppyplaats.nl uitgegroeid tot een van de populairste hondenwebsites van Nederland. Het is de plek waar hondenliefhebbers rondkijken, zich verdiepen in de hondenwereld en op zoek gaan naar een leuke pup .
© 2013 - 2022 Puppyplaats.nl
Algemene voorwaarden Cookie instellingen Cookiebeleid Site map