Home Pups Dekreuen Penningen Waakbord Tips Rassen

Lhasa Apso

Groep: Gezelschapshonden
Subgroep: Tibetaanse hondenrassen
Land van herkomst: Tibet
Hoogte: reu 24-26 cm, teef 22-24 cm
Gewicht: reu 5-6 kilo, teef 4-5 kilo
WeinigVeel

Opvoeding:

Verzorging:

Beweging:

Waaks:


Informatie over de Lhasa Apso

Geschiedenis:
Omdat de Lhasa Apso veel haar heeft over het gehele lichaam en de staart, die hoog over de rug wordt gedragen, ook veel beharing heeft, wordt hij ook wel de hond met de twee hoofden genoemd. De Lhasa Apso is een Oosters hondenras oorspronkelijk afkomstig uit Tibet en men denkt dat het circa 2000 jaar oud is. In deze streek werd de Lhasa Apso tevens als Politiehond gebruikt, dit doordat de hond goed tegen de kou weerbaar is, en bovendien fel reageert tegenover vreemdelingen. Het ras wordt in vergelijking met andere hondenrassen op relatief kleine schaal gefokt in Nederland en België. De totale wereldpopulatie Lhasa Apso's bleef de laatste 30 jaar (stand 2006) constant. Het ras is op de meeste hondententoonstellingen regelmatig te bewonderen. De geschiedenis van het ras in Nederland begon met wijlen Mevr. Annigje Schneider-Louter, zij haalde de eerste honden uit Engeland en België.

Karakter, opvoeding en gedrag:
Een Lhasa Apso is een zeer waakzame hond, hij zou zich niet zo laten aaien door een vreemde maar is daardoor des te vriendelijk tegenover bekenden. Verder controleert hij alles wat er om zich heen gebeurt van een afstand, hiermee laat hij zien dat hij alles waarneemt.
De Lhasa Apso heeft van jongs af aan een consequente opvoeding nodig, de hond heeft de neiging om de baas overal mee naar toe te slepen. Zolang de baas duidelijk leiding geeft is er niets aan de hand en luistert de hond uitstekend. Door zijn alertheid is de hond een goede waakhond, de hond slaat op de juiste momenten direct aan. Voor sportieve activiteiten is dit ras minder geschikt, het neemt genoegen met dagelijks een stukje lopen en regelmatig spelen. De lange vacht dient redelijk vaak te worden geborsteld om klitten en vuil te voorkomen, verder verliest de vacht niet zo veel haar.

Uiterlijk:
De Lhasa Apso heeft een lange harde beharing, die bij een goede vacht niet gauw klit (in de war raakt). Eén keer per week borstelen volstaat als de Lhasa Apso een goede vacht heeft, heeft de Lhasa Apso echter een wollige of zijdeachtige beharing dan zal deze wel klitten. De Lhasa Apso mag alle kleuren hebben behalve de leverkleur, met daarbij een goed ontwikkeld zwart pigment, dus zwarte neus, lippen en oogleden. Het is een kleine hond met een schofthoogte van iets meer dan 25 cm. De hond heeft een goed ontwikkeld lichaam, is compact van bouw en heeft een prima conditie. De neuslengte is een derde van de totale schedellengte. Men noemt dit een gestrekt hoofd.

Kleuren:
De voorkomende kleuren zijn: goud, zandkleur, honingkleur, donkergrijs, leikleurig, rookkleurig, twee-of meerkleurig (wordt ook wel bonte en parti-color genoemd), zwart, wit en bruin. Alle kleuren zijn gelijkwaardig. Lang geleden hadden de leeuwkleurige Lhasa's de voorkeur.

Grootte:
De ideale hoogte van 25,4 cm is een richtlijn, het is ook geen minimum of maximum. de keurmeesters en fokkers moeten het ideaal zoals in de standaard staat omschreven nastreven en benaderen. Het totaalbeeld en de balans bij de Lhasa Apso staat voorop samen met de maat als raspunt.


Bron: Wikipedia

Kaukasische Owcharka Lees meer
Nederlandse Schapendoes Lees meer
Lhasa Apso Lees meer
Duitse Herder Lees meer
Friese Stabij Lees meer
Pointer Lees meer
Oudduitse Herdershond Lees meer
Berner Sennenhond Lees meer
Populaire zoekopdrachten:
Chihuahua pups
Boomer pups
Shih tzu pups
Golden retriever pups
Beagle pups
Pitbull pups
Franse Bulldog pups
Adverteren op Puppyplaats:
Een advertentie plaatsen op Puppyplaats is eenvoudig, dus heeft u (of verwacht u) een nestje pups ? Plaats dan gerust een advertentie op Puppyplaats.nl

Plaats een advertentie

Over Puppyplaats:
Puppyplaats.nl is de website die zich richt op alle hondenliefhebbers. In korte tijd is Puppyplaats.nl uitgegroeid tot een van de populairste hondenwebsites van Nederland. Het is de plek waar hondenliefhebbers rondkijken, zich verdiepen in de hondenwereld en op zoek gaan naar een leuke pup .
© 2013 - 2022 Puppyplaats.nl
Algemene voorwaarden Cookie instellingen Cookiebeleid Site map