Home Pups Dekreuen Penningen Waakbord Tips Rassen

Kooikerhondje

Groep: Retrievers, spaniels en waterhonden
Subgroep: Stöberhonden
Land van herkomst: Nederland
Hoogte: reu 38-42 cm, teef 34-38 cm
Gewicht: reu 13-15 kilo, teef 11-13 kilo
WeinigVeel

Opvoeding:

Verzorging:

Beweging:

Waaks:


Informatie over de Kooikerhondje

Het Kooikerhondje is een klein Spaniel -achtige ras en is van Nederlandse afkomst. Vroeger was dit hondje al geliefd en verscheen regelmatig in kunstwerken van Rembrandt en Jan Steen. In 1971 werd het ras officieel erkend. Kooikerhonden houden van spelen en water. Ze zijn geschikt als gezelschapshond.

Uiterlijk:
Het kooikertje heeft een schofthoogte van 35 tot 42 cm, een middellange vacht met roodbruine platen en een grote pluimstaart, met vaak bruine pluimen en een zwarte ring. Aan de punten van de oren bevinden zich zwarte haren, de zogenaamde oorbellen. De ogen zijn donkerbruin en amandelvormig. Het ideale gewicht voor een kooikerhond is 13 à 15 kg.

Inzet:
In vroeger jaren werd hij ingezet in de eendenkooi en hielp de kooiker (door zijn grote pluimstaart) met het binnenlokken van wilde eenden. Tegenwoordig zijn er echter nog maar weinig eendenkooien in Nederland. Ter vervanging van dit werk kunnen ze goed getraind worden in spellen zoals apporteren en behendigheid.

Opvoeding en gedrag:
Kooikerhondjes zijn erg populair, met name omdat de hond zich erg makkelijk laat opvoeden. Het enige wat de hond nodig heeft zijn sociale contacten en regelmatig bewegen en spelen. De meeste Kooikerhondjes zijn niet vies van water en de kans bestaat dat ze regelmatig verkoeling zoeken in het water. Door zijn snelheid en atletische lichaamsbouw is de hond geschikt voor de meeste hondentrainingen. Tegenover andere honden en mensen is dit ras vriendelijk, naar vreemden mensen in zijn territorium is de hond waaks maar niet agressief. De vacht heeft weinig verzorging nodig en verhaart niet veel.


Riesenschnauzer Lees meer
Hollandse Herder Korthaar Lees meer
Bedlington Terriër Lees meer
Shiba Lees meer
Griffon Blue de Gascogne Lees meer
Airedale Terriër Lees meer
Grote Münsterländer Lees meer
Basset fauve de Bretagne Lees meer