Home Pups Dekreuen Penningen Waakbord Tips Rassen

Sarplaninac (Joegoslavische herder)

Groep: Pinschers, schnauzers, molossers, sennen
Subgroep: Molosser
Land van herkomst: Joegoslavië
Hoogte: reu 70-80 cm, teef 60-70 cm
Gewicht: reu 30-35 kilo, teef 25-30 kilo
WeinigVeel

Opvoeding:

Verzorging:

Beweging:

Waaks:


Informatie over de Sarplaninac (Joegoslavische herder)

Geschiedenis:
De Sarplaninac is in Joegoslavië gefokt, zijn voorouders zijn waarschijnlijk Aziatische rassen. De Sarplaninac werd gefokt met als doel het bewaken en beschermen van mensen, vooral onder soldaten was dit ras zeer populair. In 1939 werd de Sarplaninac officieel erkend als ras.
Heden ten dage wordt hij in de regio van Macedonië en Servië nog steeds gebruikt bij het hoeden van schapen. De Šarplaninec heeft zijn naam van de Šar Planina, een bergstreek op de grens tussen Servië en Macedonië. De oorsprong van de Šarplaninac is niet duidelijk, maar er wordt gedacht dat zijn voorouders uit Azië afkomstig zijn.

Inzet:
Dit ras wordt nog steeds als beschermer in het leger gebruikt, op het platte land hoed de hond schapen. De Sarplaninac wordt ook als gezinshond gebruikt.

Karakter en opvoeding:
De Sarplaninac is van nature een zeer goede bewaker en beschermer, het is belangrijk de hond van jongs af aan in contact te brengen met andere honden. Als de hond tijdens zijn opvoeding te weinig sociale vaardigheden ontwikkeld is het later een erg waaks en alert ras tegen vreemden en andere honden. Met genoeg sociale vaardigheden is de hond vriendelijk tegen andere honden en mensen. In zijn territorium blijft dit ras altijd alert en waakzaam, het is een uitstekende waakhond. Naast de dagelijkse wandelingen heeft de hond weinig beweging nodig. De vacht dient regelmatig geborsteld te worden om klitten te voorkomen. In de zomer verliest de vacht regelmatig haar maar verder niet veel.


Duitse Pinscher Lees meer
Thai Ridgeback Lees meer
Keeshond Groot Lees meer
Flatcoated Retriever Lees meer
Bordeaux Dog Lees meer
Kooikerhondje Lees meer
Australian Cattle Dog Lees meer
Amerikaanse Bulldog Lees meer