Home Pups Dekreuen Penningen Waakbord Tips Rassen
Naar vorige pagina

Waarom eet mijn hond poep?


Er zijn honden die de vieze gewoonte hebben om poep te eten. Bij het zien van een hoopje kunnen zij het niet weerstaand om er een hapje van te nemen. Dit onsmakelijke gedrag wordt ook wel coprofagie genoemd. Honden die poep eten hebben vaak de voorkeur voor een de poep van soortgenoten, maar heel soms eten zij ook de eigen ontlasting. Naast dat het eten van poep zeer onsmakelijk gedrag is, kan het ook erg schadelijk zijn voor de gezondheid van een hond. Door het eten van poep kunnen er allerlei nare ziektes worden overgedragen. Het eten van de ontlasting van paarden en runderen kan zelfs erg gevaarlijk zijn. Deze ontlasting van deze dieren kan een erg hoge concentratie medicijnen en ontwormingsmiddelen bevatten.

Hoewel het eten van poep door mensen als zeer vreemd gedrag wordt gezien, hoeft het voor honden niet perse geen raar gedrag te zijn. Er kunnen vele verschillende redenen zijn waarom een hond dit doet.Schoonhouden van het nest


Het eten van poep is voor een zogende teef heel normaal gedrag. Het eten van de uitwerpselen van haar pups is een natuurlijke manier om het nest schoon te houden en te voorkomen dat het nest gaat stinken. Een vies nest is erg slecht voor de gezondheid van de pups. Zodra de pups oud genoeg zijn om hun zelfstandig hun behoefte te doen, zal een teef stoppen met dit gedrag. Meestal is wat schoonmaakhulp van het baasje erg welkom en het voorkomt dat de teef de uitwerpselen van de pups hoeft op te eten.Een roep om aandacht


Sommige honden eten poep als gevolg van te weinig aandacht of grote verveling. Sommige eenzame honden hebben de neiging om de enorme verveling te verzachten door het eten van ontlasting. Het eten van poep is eigenlijk een roep om aandacht. Het is voor de hond een manier om de aandacht van het baasje te trekken. En vaak is het gedrag erg succesvol. Het eten van poep zorgt ervoor dat het baasje boos wordt en de hond vaak corrigeert. Boosheid en straf zijn dan wel negatief, maar uiteindelijk zij het ook gewoon vormen van aandacht. De oplossing voor het probleem de hond voldoende aandacht bieden en verveling voorkomen.Gebrek aan voedingsstoffen


De stelling dat het gebrek aan bepaalde voedingsstoffen de oorzaak is voor het eten van poep, is nooit bewezen. De hedendaagse commerciële hondenvoeding is van zeer goede kwaliteit en is erg evenwichtig. Het bevat de juiste voedingsstoffen die een hond nodig heeft om gezond te blijven. Het eten van poep om de tekorten van bepaalde voedingsstoffen aan te vullen lijkt dus ook onwaarschijnlijk. Tenzij er voedingssupplementen aan de voeding van de hond worden toegevoegd. Deze supplementen kunnen een onbalans in de voeding teweeg brengen, waardoor een hond behoefte heeft om bepaalde voedingsstoffen aan te vullen. Een hond kan in dat geval compensatie vinden in het eten van poep.Hond wordt in een te kleine ruimte gehouden


Als honden te lang in een te kleine ruimte of een kleine kennel gehouden worden, dan levert dat vaak veel stress op. De hond raakt erg gespannen en gefrustreerd en leeft zijn frustratie uit door uitwerpselen te gaan eten. Waar de frustratiegrens precies ligt is per hond verschillend. Vaak ligt deze grens bij rustige honden wat hoger dan bij actieve honden. Actieve honden hebben vaak veel meer behoefte aan ruimte en aan een prikkelende omgeving.Gewoon omdat het lekker is


Een hond kan natuurlijk ook poep eten omdat hij het gewoonweg erg lekker vindt. Mensen vinden het eten van uitwerpselen dan misschien vies, honden denken hier heel anders over. Sommige honden zien een drol als een kleine delicatesse.Het eten van poep afleren


Een hond afleren poep te eten is vaak erg lastig. Het eten van poep is vaak zelfbelonend gedrag. Het straffen voor het eten van poep is alleen effectief als er op heterdaad gestraft kan worden. Zodra de hond daadwerkelijk aan het eten is, dan is het uitdelen van een straf zinvol. Maar de fase vóór het eten, het snuffelen aan uitwerpselen, is normaal hondengedrag en mag daarom niet bestraft worden. Het te laat straffen heeft geen zin. De beste manier om het eten van poep te voorkomen, is door de hond het niet aan te leren.

Geef een hond voldoende aandacht en onderneem veel met hem. Een hond die lekker in zijn vel zit en zijn dagelijkse energie kwijt kan, die voelt zich vaak gelukkig en is minder snel geneigd tot het eten van poep.

Voorkom een hongergevoel bij de hond en geef hem minimaal twee maal daags een goede maaltijd. Zorg ervoor dat de voeding die de hond krijgt, goed gebalanceerd en van goede kwaliteit is. Het regelmatig voeren van een eierkoek lijkt bij veel honden een positieve uitwerking te hebben verminderen van het eten van poep.

Probeer uitlaatplaatsen waar veel honden komen en waar veel ontlasting ligt te vermijden, of houd de hond aangelijnd tijdens het wandelen op deze plaatsen. Als de hond zijn behoefte in de tuin of in de kennel gedaan heeft, ruim dit dan direct op. Als een hond niet in de verleiding komt om poep te eten, zal hij dit dus ook niet doen.

Een teef die een aantal kleine pups heeft, die kan wat hulp gebruiken bij het schoonhouden van het nest. Probeer de teef zoveel mogelijk te helpen en ruim de ontlasting van de pups op, direct nadat zij hun behoefte gedaan hebben.

Soms kan het toevoegen van een klein beetje ananas aan de voeding van een hond, ervoor zorgen dan de uitwerpselen een vieze smaak krijgen en dat deze onaantrekkelijk worden. En een hond zal niet veel interesse hebben in een vieze drol. Het enige probleem is dat er hoogst waarschijnlijk voldoende lekkere drollen te vinden zijn.

Tot slot is het erg belangrijk om goed gedrag te belonen. Of het nu gaat om het niet eten van poep of iets anders, positieve aandacht is altijd goed!


Delen op Facebook

Nieuw! Maak een aluminium waakbord met eigen tekst en eigen foto!
Adv.
Maak een eigen waakbord met foto van uw hond, gedrukt op mooi glimmend sterk aluminium! We zijn elke werkdag telefonisch bereikbaar van 09.00 tot 21.00!
Andere hondentips: Klik hier voor alle hondentips Toon andere tips