Home Pups Dekreuen Penningen Waakbord Tips Rassen
Naar vorige pagina

Kan ik een hond nemen als ik hele dagen werk?


Het hebben van een hond is een hele verantwoordelijkheid. Een hond heeft veel tijd en aandacht nodig en hij is volledig afhankelijk van zijn baasje. Mensen die fulltime werken moeten daarom goed nadenken voordat zij aan een hond beginnen. Het opvoeden, socialiseren en het houden van een hond, kost namelijk erg veel tijd en energie. Van een uurtje spelen per dag en een paar korte blokjes om, wordt een hond niet gelukkig. Natuurlijk kan een hond best een paar uurtjes per dag alleen thuis zijn, maar een hele dag, dat is vaak veel te lang.

Eigenlijk moet een hond overdag om de 5 uur naar buiten kunnen, om zijn behoefte te kunnen doen en om even lekker een frisse neus te halen. Bij een fulltime baan is het dus nodig om minimaal 1 keer per dag naar huis te gaan. Als dit niet mogelijk is dan kan bijvoorbeeld ook een gepensioneerde kennis gevraagd worden om de hond tussen de middag uit te laten. Een uitlaatservice is ook een goede optie. Een uitlaatservice haalt de hond op en neemt deze mee voor een lekkere, lange wandeling. Vaak worden er meerdere honden tegelijk uitgelaten en waardoor er lekker met andere honden gespeeld en geravot kan worden.



Hond is een roedeldier


Een hond is van nature een roedeldier en hij voelt zich prettig als hij tot een roedel behoort. Het mensengezin wordt door een hond als zijn roedel beschouwd en hij zal daar zijn eigen plekje in proberen te vinden. Maar als de roedel door een drukke baan voor lange tijd niet compleet is, dan zal een hond zich erg ongelukkig gaan voelen. Een hond mist de aanspraak en de aandacht van zijn roedelgenoten. Een hond die zich ongelukkig voelt, kan ernstige gedragsproblemen gaan vertonen.



Meerdere honden


Als een hond langere tijd alleen thuis zit, dan kan het nemen van twee honden een optie zijn. Een hond heeft dan altijd aanspraak van een soortgenoot. Maar het nemen van een tweede hond is een beslissing waar goed over nagedacht moet worden. Het is namelijk geen oplossing voor het lange afwezig zijn, maar het zorgt er wel voor dat een hond aanspraak heeft tijdens deze afwezigheid. Bij het aanschaffen van een tweede hond zijn er een aantal zaken waarop gelet moet worden:



De tweede hond moet bij de eerste passen

Als er voor een tweede hond gekozen wordt, dan moet deze passen bij de eerste hond. Het belangrijkste is dat het karakter van de honden bij elkaar past, maar ook de fysieke gesteldheid, conditie en de leeftijd van beiden honden moet matchen. Honden die goed bij elkaar passen die kunnen zich prima vermaken en hebben een goed speelmaatje aan elkaar. Het kan verstandig zijn om bij het kiezen van een tweede hond, een hond te nemen van het andere geslacht, of te kiezen voor twee teven. Twee reutjes hebben vaak een grotere drang om te gaan strijden om de hoogste rangorde in de roedel.



Rangorde bij twee honden

De rangorde in een roedel is erg belangrijk voor honden. In de hondenwereld zijn twee honden nooit gelijk aan elkaar, maar heeft de ene hond een hogere rang dan de andere. De hond met de hoogste rang is vaak de hond die al in huis woonde, voordat de andere hond introk. De nieuwe hond moet vaak genoegen nemen met een lagere rang. Om de rust en de goede orde in huis te bewaren, is belangrijk om de honden ook naar deze rangorde te behandelen. Geeft de hond met de hoogste rang altijd voorrang op de ranglagere hond. Dit geldt voor het geven van eten, snoepjes, aandacht en eigenlijk alle andere dingen die beiden honden krijgen. Dit geldt ook voor de plek van de hondenmand. De slaapplek van de ranghoogste hoort beter te zijn dan die van de ranglagere. Ook bij onderlinge conflicten heeft de ranghoogste hond altijd gelijk.



Verdubbeling van de aandacht

Vergeet niet dat als er een tweede hond wordt aangeschaft, dat dit ook meer tijd, geld en energie van het baasje vraagt. Beiden honden vragen beiden aandacht en hebben een goede verzorging nodig. Daarnaast zullen ook het aantal bezoekjes aan de dierenarts en de trimsalon toenemen.


Delen op Facebook

Nieuw! Maak een aluminium waakbord met eigen tekst en eigen foto!
Adv.
Maak een eigen waakbord met foto van uw hond, gedrukt op mooi glimmend sterk aluminium! We zijn elke werkdag telefonisch bereikbaar van 09.00 tot 21.00!
Andere hondentips: Klik hier voor alle hondentips Toon andere tips