Home Pups Dekreuen Penningen Waakbord Tips Rassen
Naar vorige pagina
Home     Hondentips     Puppyschurft  

Puppyschurft


Puppyschurft is een vorm van demodicose die wordt veroorzaakt door een microscopische mijt, Demodex canis, die voornamelijk ophonden en andere hondachtigen leeft maar ook mensen kan infecteren. In de meeste gevallen zorgt de mijt niet voor klachten en wordt dan een commensaal genoemd. Het ontstaan van symptomen door de mijt wordt geweten aan een (tijdelijke) verzwakking van hetimmuunsysteem van de hond. Doordat de mijten in de huid leven is overdracht tussen honden alleen mogelijk via langdurig direct contact, zoals tussen moeder en pup, bijvoorbeeld tijdens zogen. De meestvoorkomende plaatsen van infectie zijn daardoor kop, snuit en voorpoten.

Puppyschurft bestaat in twee vormen: schilferig en pusachtig. De eerste vorm kenmerkt zich door schilfertjes, haarverlies en huidverdikking maar meestal krabt de hond hier niet aan, wat duidt op afwezigheid van jeuk. De tweede vorm is ernstiger en gaat gepaard met een secundaire infectie, vaak door stafylokokken. Bij deze vorm ontstaan er puistjes en rimpels in de huid.

Behandeling van puppyschurft


Behandeling van de schilferige vorm is in milde gevallen mogelijk door het stimuleren van het immuunsysteem door goede voeding of de behandeling van een eventuele onderliggende aandoening. In ernstigere gevallen kan het antiparasitaire middel amitraz op de huid aangebracht worden. De pusachtige vorm behoeft behandeling met een antibioticum.

Delen op Facebook

Nieuw! Maak een aluminium waakbord met eigen tekst en eigen foto!
Adv.
Maak een eigen waakbord met foto van uw hond, gedrukt op mooi glimmend sterk aluminium! We zijn elke werkdag telefonisch bereikbaar van 09.00 tot 21.00!
Andere hondentips: Klik hier voor alle hondentips Toon andere tips
Populaire zoekopdrachten:
Chihuahua pups
Boomer pups
Shih tzu pups
Golden retriever pups
Beagle pups
Pitbull pups
Franse Bulldog pups
Adverteren op Puppyplaats:
Een advertentie plaatsen op Puppyplaats is eenvoudig, dus heeft u (of verwacht u) een nestje pups ? Plaats dan gerust een advertentie op Puppyplaats.nl

Plaats een advertentie

Over Puppyplaats:
Puppyplaats.nl is de website die zich richt op alle hondenliefhebbers. In korte tijd is Puppyplaats.nl uitgegroeid tot een van de populairste hondenwebsites van Nederland. Het is de plek waar hondenliefhebbers rondkijken, zich verdiepen in de hondenwereld en op zoek gaan naar een leuke pup .
© 2013 - 2021 Puppyplaats.nl
Algemene voorwaarden Cookie instellingen Cookiebeleid Site map